KabelBodyHealing
Lichaamsgerichte therapie | Magnetiseren | Massage | Healing | Haptonomie

'Wil je jezelf kunnen zijn en de ruimte in nemen met wie jij bent, vrij in jouw lichaam, gevoel en energie?'

Voorbeeld behandelingen

ZIEK ZIJN

Wim is rond de 35 jaar. Hij heeft leverkanker en heeft niet lang meer te leven. Zijn vraag is of ik regelmatig zijn benen  en voeten wil masseren voor de doorbloeding. Zijn buik is heel erg opgezet door het vocht dat hij vasthoudt. Hij geniet van de massages tot hij zo ver in zijn ziekteproces komt dat hij het bijna niet meer volhoudt. Zwaar. Ik probeer hem met aanraking bij te staan, tot hij het opgeeft. Verdriet. Hierna mag ik voor het eerst zijn opgezwollen buik aanraken. Er komt een glimlach op zijn gezicht…acceptatie, rust en álle tijd. Wanneer iemand ergens pijn  heeft (ziekte, migraine, ontstekingen), blijft de energie daar vaak vastzitten. Dit is voelbaar als ik daar met mij handen langs ga. Ik kan proberen de energie wat lichter te maken, te aarden waardoor er verlichting gevoeld kan worden. Ik maak hierbij gebruik van de magnetische velden om iemand heen. Het gevolg kan zijn dat iemand zich wat rustiger voelt, dichter bij zichzelf komt, opener voor zichzelf en/of voor andere mensen. Hoe dan ook komt er meer evenwicht.

ONAFGEMAAKTE ZAKEN

Een paar jaar geleden is er iets gebeurd tussen hem, zijn vrouw en zijn nicht. Dit is niet uitgepraat. Sinds een poos heeft hij last van zijn buik. Volgens de huisarts is er niets lichamelijks aan de hand. We leggen kussens neer die hem, zijn vrouw en zijn nicht vertegenwoordigen. Voor het eerst praat hij ´met zijn vrouw en spreekt hij zich uit tegen zijn nicht´. Hij wordt verdrietig en boos, voelt zich onbegrepen. Het moet nu maar eens op tafel komen wat hij al die tijd voor zich heeft gehouden. Hij zegt álles! Als hij tot rust is gekomen, drinken we een kop thee en praten we na. Opgelucht gaat hij naar huis. Over buikpijn heb ik hem niet meer gehoord. Door middel van bepaalde vragen is het mogelijk de totstandkoming van een patroon dat niet meer past, te achterhalen. Soms komt hierbij de pijn van vroeger los. Door het ontstane inzicht lijkt stoppen met het patroon nu niet moeilijk meer. Dit geeft bevrijding.

GRENZEN

Lies wil leren waar haar grenzen liggen. Wat zijn dat eigenlijk: grenzen? Ze staat in het midden van de kamer, ogen open. Ze ziet me op haar af komen lopen. Tot hoe ver mag ik komen voordat zij: stop, zegt? Té dichtbij, eerder had ze niets gevoeld. We doen het nog eens en nog eens en dán verandert er iets. Op zekere afstand/nabijheid ontdekt ze dat ik tot dáár mag komen en niet verder. De ruimte tussen ons is van háár. Een grens! Dit doen we ook als ik op haar rug toe loop. Daarna met ogen dicht. Wat voelt ze dan? Door de herhaling en variaties ontdekt ze háár ruimte in te nemen en háár grenzen te bewaken. Wanneer iemand de drie kennismakingssessies van de haptonomie heeft gevolgd, kun je naast dat iemand dan helemaal aangeraakt kan worden, ook oefeningen doen met betrekking tot het voelen van grenzen. In hoeverre kun je aanwezig zijn in jezelf, je eigen lichaam en dán ook nog in contact met een ander of anderen zijn en blijven. De haptonomie biedt veel bevestiging en uitnodiging om de ruimte in te nemen en te voelen dat je er mag zijn. Dit kan door middel van aanraking en door middel van oefeningen.

ZIEKTE

Mieke heeft last van hoofdpijn. Alle aandacht gaat dáár naar toe. We ontdekken dat ze niet echt stevig op de grond staat en beginnen met aardingsoefeningen. We zijn een tijd aandachtig  met haar voeten, benen, adem, bezig, door te bewegen, stil te staan, te benoemen wat ze voelt en haar adem in deze oefeningen te gebruiken. Langzaam verandert haar beleving. Ze voelt meer contact met de grond. Ook de ruimte om haar heen ervaart ze anders. In plaats van alle aandacht als het ware achter haar ogen te hebben, komt ze nu meer met haar gevoel in haar lichaam. Dat blijkt een heel verschil. Bij bepaalde vragen of klachten sluiten de bio-energetische oefeningen het beste aan. Het gaat dan om een bepaalde houding waarbij je de spanning in je lichaam versterkt. Het kan zijn dat door de oefeningen en aandacht voor de ademhaling, ruimte ontstaat, waardoor de achterliggende emoties vrij kunnen komen. Dit kan een verandering teweeg brengen waardoor iemand zich prettiger in zijn/haar lichaam voelt. De oefeningen kunnen je helpen meer te aarden en meer in het hier en nu te komen.

VERKENNING

Er zit Karin iets dwars en ze weet niet wat. We besluiten een opstelling te doen. Met verschillende voorwerpen beelden we op de grond haar situatie uit. Ieder voorwerp staat voor iemand uit haar werk en privéleven. We bewegen de voorwerpen precies zoals het voor haar voelt, waardoor het steeds duidelijker voor haar wordt hoe de verhoudingen liggen. Op gegeven moment vraag ik haar de plaats van één van de voorwerpen in te nemen waardoor zij te midden van de voorwerpen (personen) zit. Nu voelt ze helemaal hoe de kwestie voor haar is en wat haar dwars zit. Ze neemt een besluit waardoor ze uit de benarde situatie kan stappen. Wanneer iemand een bepaald gedrag van zichzelf als storend ervaart, kunnen we ook kijken of de Bachremedies hun werk kunnen doen. De remedies banen zich een weg, ingenomen als druppels, naar de wond áchter het als negatief ervaren gedrag. Wanneer de energie hiervan in beweging komt, kan zich dit uiten in meer dromen, gesprekken met meer intentie over een bepaald onderwerp, emoties die vrij komen. Zo gauw de wond doorleefd is verandert het gedrag en kan het zijn dat het negatieve gedrag ongemerkt veranderd is.

GEBOORTE

De vorige geboorte is overweldigend snel gegaan, de weeën volgden elkaar zonder pauze op. Zij kon niet anders dan deze ondergaan. Door de haptonomie leer ik haar partner hoe hij haar, liefst iedere dag, kan laten voelen hoe zij op haar voeten staat. Zo leert hij ook hoe hij haar schoot en hun kindje kan benaderen met alle aandacht voor háár en dan voor de baby. Haar schoot wordt zachter waardoor zij gemakkelijk contact met hun kindje kunnen krijgen. Als de baby zwaarder wordt leer ik hen hoe ze samen hun kindje ‘naar binnen kunnen rollen’ waardoor de baby ‘lekkerder’ ligt, rustiger beweegt en zij prettiger draagt. Gaandeweg ontstaat er een nieuwe vorm van contact tussen vader, moeder en hun kindje. Ze voelt de baby goed. Dit werkt door tijdens de geboorte. Het is nu niet overweldigend voor haar. Ze is er helemaal bij en haar partner helpt haar in iedere fase van het  geboorteproces.

ONTSPANNING

Simone heeft een hoge functie vol verantwoordelijkheden. Belangrijke maatschappelijke zaken houden haar bezig. Eens inde maand komt ze langs om eerst te ontspannen aan een apparaat. Door de  zijwaartse beweging die het apparaat inzet, gaat ze met haar benen, bekken, rug, wervelkolom en hoofd, als een vis heen en weer. Hierdoor laat ze spanning los en worden spieren wat zachter. Op de massagebank maak ik hier gebruik van doordat ik nu dieper kan masseren. Het apparaat heeft het voorwerk gedaan. Tijdens de massage bespreken we van alles wat haar bezig houdt. Hierdoor kan ze er daarna weer tegenaan. Het is haar manier van ontspannen, ontladen en weer opladen.

GEBOORTE

Rita was zwanger van een kindje dat letterlijk dwars lag. Dit gaf veel gemak omdat ze gewoon door kon gaan met haar werkzaamheden. Tegen het einde van de zwangerschap werd Rita toch bang. Hoe zou het gaan bij de geboorte? Ze lag op de massagebank en we praatten over het moederschap. Hoe voelde zij zich hier in? Ze vertelde van haar angsten en andere gevoelens. Verdriet stroomde. We ´vertelden´ als het ware aan haar kindje haar verhaal en gevoel. Toen ze rustiger werd nodigden we de baby haptonomisch uit, de moeder van binnenuit, ik van buitenaf, om zich ´te keren´. We zijn hier langere tijd mee bezig geweest. Het kindje lag iets anders toen ze mijn werkruimte verliet. ´s Nachts heeft dit proces zich doorgezet en uiteindelijk is de baby met het hoofdje naar voren geboren.

HEALING

Carl zit op een stoel. Hij heeft spanning in zijn buik en zijn adem komt niet diep. Met zijn ogen dicht stellen we ons voor dat er een klein poppetje op zijn neus zit. Via zijn neus gaat het poppetje Carls lichaam in en ik begeleid het poppetje naar de pijnlijke plek in Carls buik. Ik vraag het poppetje hoe hij Carls buik ervaart. Er volgen beelden, gevoelens, associaties en beetje bij beetje leert Carl van binnenuit zijn spanningsbied kennen. Carl doet inzicht op en laat het poppetje de situatie veranderen zoals hij dat graag wil en nodig heeft. Hierdoor laat Carl ongemerkt zijn spanning los. Uiteindelijk wandelt het poppetje weer naar boven, richting neus en neemt de positieve ervaring mee.

ONTSPANNING BIJ ZIEKTE

Richard heeft polyneuropathie. Het is erfelijk. In zijn voeten opkruipend naar zijn knieën heeft hij bijna geen gevoel meer. Richard leeft bewust en gezond, beweegt veel, doet yoga voor zichzelf én laat zich regelmatig masseren. We praatten veel over zijn leven en denkbeelden, de veranderingen die de mens op aarde ondergaat. Soms praten we niet. Hij verstilt diep en laat de aanrakingen helemaal op zich in werken, alsof hij het absorbeert. Genezing is niet mogelijk. De massages maken dat hij het volhoudt, zegt hij. Iedere keer nemen we lachend afscheid, op weg naar de volgende keer.

VERDIEPING

Bert is een harde werker en groot liefhebber van de sportschool. Zijn lichaam is één en al spier. Al ben ik sportmasseuse, toch raad ik hem een manlijke masseur aan. Ik besluit me op hém te richten en niet op zijn spieren. Al werkende lopen we tegen zijn probleem aan: hoe kan ik (hij) zijn buik zacht maken? Hoe kan ik hem laten voelen wat zich ín zijn buik afspeelt? Met haptonomie neem ik hem als het ware mee zijn beleving in. Ondanks al zijn buikspieren ontstaat er een gevoel van verwondering, -van ontdekking en verbazing: ruimte die ergens anders over gaat dan 10 km rennen. Ruimte in zichzelf voorbij zijn spieren maar in-wie-hij-is.